Proefles aanvragen

De verschillende motorrijbewijzen

Om motor te kunnen rijden zijn er drie verschillende motorrijbewijzen: A1, A2, en A. Als je pas net begint met motorrijlessen Groningen kan het zijn dat je je afvraagt wat het verschil is tussen de drie verschillende rijbewijzen. In het kort hangt het type rijbewijs wat je hebt of wat je kan afvragen af van je leeftijd en je ervaring, maar ook van het vermogen van de motor. Heb je echter al een motorrijbewijs, dan zou je ook kunnen doorstromen om voor het volgende rijbewijs examen te kunnen doen.

Waarom 3 verschillende motorrijbewijzen

Voor 19 januari 2013 waren er al twee verschillende motorrijbewijzen: A licht en A zwaar. Deze verschillende klassen zijn zo ingericht omdat de verschillende motoren anders werken en presteren. Als je dus nog nooit op een motor hebt gezeten of nog jong bent kan het lastig zijn om een zware motor in bedwang te houden. De verschillende categorieën rijbewijzen zijn dus ook voor de veiligheid ingesteld. Omdat het niet overal in Europa hetzelfde was en de Europese Unie in alle landen dezelfde regels wilden aangaande de rijbewijzen werden er nieuwe afspraken gemaakt en vastgelegd in de derde Europese rijbewijsrichtlijn. De eerdere tweedeling van het motorrijbewijs is toen veranderd in een driedeling, waardoor je nu de rijbewijzen A1 voor lichte motoren hebt, A2 voor middelzware motoren en A voor de zware motoren.

A1 motorrijbewijs

Het motorrijbewijs A1 is het rijbewijs voor lichte motoren met een maximumvermogen van 11kW, een maximale cilinderinhoud van 125 cc en een vermogen/gewicht verhouding van minder dan 0,1kW per kg. Dit zijn motoren waarmee je al snel en efficiënt, en vaak ook voordeliger dan met een auto, kunt reizen, dus ondanks dat ze misschien niet zo stoer lijken als de A motoren zijn ze nog steeds supergaaf. Je mag op je zeventiende al beginnen met rijlessen en je kan je theorie-examen al doen. Je moet er wel op letten dat het theorie-examen maar voor anderhalf jaar geldig is en je dus binnen die tijd ook je praktijkexamens zal moeten halen. Je praktijkexamens mag je echter pas afleggen wanneer je achttien bent. Als je deze hebt gehaald mag je wel gewoon met een lichte motor op pad, maar ook met een gemotoriseerde driewieler met een maximumvermogen van 15kW.

A2 motorrijbewijs

Het motorrijbewijs A2 is het rijbewijs voor de middelzware motoren met een maximumvermogen van 35kW en een vermogen/gewicht verhouding van minder dan 0,2kW per kg. Deze motoren zijn dus een stukje zwaarder dan de lichte motoren waarmee je mag rijden met een A1 rijbewijs, maar nog steeds niet te zwaar. Wel zijn ze volop wendbaar. Het A2 rijbewijs kan je vanaf je twintigste jaar halen. Je mag ook pas beginnen met de rijlessen vanaf je twintigste, en ook je theorie-examen en de twee praktijkexamens kan je dan pas afleggen. Als je echter al een A1 rijbewijs hebt kan je beginnen met de rijlessen als je al negentien jaar bent. Je hoeft dan niet opnieuw je theorie-examen te doen, en je kan een combi-praktijkexamen doen vanaf je twintigste in plaats van twee losse praktijkexamens, als je tenminste dan je A1 rijbewijs al twee jaar hebt. Net als met een A1 rijbewijs mag je ook met het A2 rijbewijs op pad met een gemotoriseerde driewieler met een maximumvermogen van 15kW.

A motorrijbewijs

Het motorrijbewijs A is het rijbewijs voor de zwaarste motoren, waarbij het vermogen onbeperkt is. Dit zijn natuurlijk dé motoren voor heerlijke toertochten en zelfs vakanties naar het buitenland. Je mag met de rijlessen beginnen als je 24 bent en ook het theorie-examen en de twee praktijkexamens mag je dan pas afleggen. Heb je echter al je A2 motorrijbewijs, dan mag je als je 22 bent al beginnen met lessen. Als je het A2 rijbewijs al minstens 2 jaar dan mag je dan ook een combi-praktijkexamen afleggen en hoef je het theorie-examen niet opnieuw te doen. Met het A rijbewijs mag je ook met gemotoriseerde driewielers met een vermogen van meer dan 15kW op pad.

Motorrijlessen Groningen

Of je nou wilt gaan beginnen met motorrijlessen voor het motorrijbewijs A1 of dat je al een motorrijbewijs hebt en je voor je rijbewijs A2 of zelfs A wilt gaan: bij Rijschool City ben je op de perfecte plek voor motorrijlessen Groningen. Wij hebben nieuwe motoren in elke categorie staan en gaan met jou op ons eigen oefenterrein aan de slag om jou straks veilig van het motorrijden te kunnen laten genieten.

Echt een top instructeur, Rushan is zeer vriendelijk en relax. Hij kan wel streng zijn maar dat ik juist heel mooi want daardoor leer je het wel goed. Ben ik een keer geslaagd bij hem dus zeker een aanrader!

Sweder Daan

Geweldige lessen van Peter gehad. Door zijn anekdotes vloog de tijd voorbij! Maar ook belangrijk, de juiste handvaten gekregen om veilig te rijden en de manoeuvres te verrichten.

Pascal van de Weerd

Leuke en leerzame lessen gehad met beide Nicole en sharmila!

Sanne pijl

Dankzij de fijne lessen van Peter ben ik in 1x geslaagd!
Peter is een goede en gezellige instructeur die ervoor zorgt dat je goed voorbereid je examen in gaat.
Hij is erg geduldig en geeft prettige uitleg, waar je wat mee kan.
Nogmaals bedankt Peter!

Rozenn Hamon

Dankzij de fijne lessen van Sharmila in 1x geslaagd! Ze probeert je zo snel mogelijk alles zelf te laten doen en geeft fijne feedback tijdens het rijden, bedankt Sharmila!

Judith van der Linde

Dankzij Sharmila ben ik vandaag in 1x geslaagd voor mijn auto rijbewijs. Ze is duidelijk en direct waardoor je precies weet waar je aan moet werken en wat al goed gaat. Ook zorgt ze ervoor dat je goed voorbereid je examen in gaat en hangt er een fijne sfeer tijdens de lessen.

Dounia Mohamed
9.6
Beoordeling door 679 klanten
Bekijk onze klantbeoordelingen
Beoordeel ons
Aanbod
Partners
Rijschool City
Rijschool City is een van de weinige rijscholen in Groningen die een rijsimulator beschikbaar heeft voor de autorijlessen. In de virtuele auto kun je op je eigen tempo en zonder risico’s de eerste stappen zetten in je rijopleiding of juist je vertrouwen in je rijvaardigheid terugwinnen.
Contact

Bezoek adres (alleen op afspraak):
Koningsweg 17 B
9731 AN Groningen
T: 0882260222 
E: info@rijschoolcity.nl
Motor en bromfiets opstapadres:
Koningsweg 17 D, 9731 AN Groningen (alleen op afspraak)

menu-circlecross-circle