Proefles aanvragen

De verschillende motorrijbewijzen

Om motor te kunnen rijden zijn er drie verschillende motorrijbewijzen: A1, A2, en A. Als je pas net begint met motorrijlessen Groningen kan het zijn dat je je afvraagt wat het verschil is tussen de drie verschillende rijbewijzen. In het kort hangt het type rijbewijs wat je hebt of wat je kan afvragen af van je leeftijd en je ervaring, maar ook van het vermogen van de motor. Heb je echter al een motorrijbewijs, dan zou je ook kunnen doorstromen om voor het volgende rijbewijs examen te kunnen doen.

Waarom 3 verschillende motorrijbewijzen

Voor 19 januari 2013 waren er al twee verschillende motorrijbewijzen: A licht en A zwaar. Deze verschillende klassen zijn zo ingericht omdat de verschillende motoren anders werken en presteren. Als je dus nog nooit op een motor hebt gezeten of nog jong bent kan het lastig zijn om een zware motor in bedwang te houden. De verschillende categorieën rijbewijzen zijn dus ook voor de veiligheid ingesteld. Omdat het niet overal in Europa hetzelfde was en de Europese Unie in alle landen dezelfde regels wilden aangaande de rijbewijzen werden er nieuwe afspraken gemaakt en vastgelegd in de derde Europese rijbewijsrichtlijn. De eerdere tweedeling van het motorrijbewijs is toen veranderd in een driedeling, waardoor je nu de rijbewijzen A1 voor lichte motoren hebt, A2 voor middelzware motoren en A voor de zware motoren.

A1 motorrijbewijs

Het motorrijbewijs A1 is het rijbewijs voor lichte motoren met een maximumvermogen van 11kW, een maximale cilinderinhoud van 125 cc en een vermogen/gewicht verhouding van minder dan 0,1kW per kg. Dit zijn motoren waarmee je al snel en efficiënt, en vaak ook voordeliger dan met een auto, kunt reizen, dus ondanks dat ze misschien niet zo stoer lijken als de A motoren zijn ze nog steeds supergaaf. Je mag op je zeventiende al beginnen met rijlessen en je kan je theorie-examen al doen. Je moet er wel op letten dat het theorie-examen maar voor anderhalf jaar geldig is en je dus binnen die tijd ook je praktijkexamens zal moeten halen. Je praktijkexamens mag je echter pas afleggen wanneer je achttien bent. Als je deze hebt gehaald mag je wel gewoon met een lichte motor op pad, maar ook met een gemotoriseerde driewieler met een maximumvermogen van 15kW.

A2 motorrijbewijs

Het motorrijbewijs A2 is het rijbewijs voor de middelzware motoren met een maximumvermogen van 35kW en een vermogen/gewicht verhouding van minder dan 0,2kW per kg. Deze motoren zijn dus een stukje zwaarder dan de lichte motoren waarmee je mag rijden met een A1 rijbewijs, maar nog steeds niet te zwaar. Wel zijn ze volop wendbaar. Het A2 rijbewijs kan je vanaf je twintigste jaar halen. Je mag ook pas beginnen met de rijlessen vanaf je twintigste, en ook je theorie-examen en de twee praktijkexamens kan je dan pas afleggen. Als je echter al een A1 rijbewijs hebt kan je beginnen met de rijlessen als je al negentien jaar bent. Je hoeft dan niet opnieuw je theorie-examen te doen, en je kan een combi-praktijkexamen doen vanaf je twintigste in plaats van twee losse praktijkexamens, als je tenminste dan je A1 rijbewijs al twee jaar hebt. Net als met een A1 rijbewijs mag je ook met het A2 rijbewijs op pad met een gemotoriseerde driewieler met een maximumvermogen van 15kW.

A motorrijbewijs

Het motorrijbewijs A is het rijbewijs voor de zwaarste motoren, waarbij het vermogen onbeperkt is. Dit zijn natuurlijk dé motoren voor heerlijke toertochten en zelfs vakanties naar het buitenland. Je mag met de rijlessen beginnen als je 24 bent en ook het theorie-examen en de twee praktijkexamens mag je dan pas afleggen. Heb je echter al je A2 motorrijbewijs, dan mag je als je 22 bent al beginnen met lessen. Als je het A2 rijbewijs al minstens 2 jaar dan mag je dan ook een combi-praktijkexamen afleggen en hoef je het theorie-examen niet opnieuw te doen. Met het A rijbewijs mag je ook met gemotoriseerde driewielers met een vermogen van meer dan 15kW op pad.

Motorrijlessen Groningen

Of je nou wilt gaan beginnen met motorrijlessen voor het motorrijbewijs A1 of dat je al een motorrijbewijs hebt en je voor je rijbewijs A2 of zelfs A wilt gaan: bij Rijschool City ben je op de perfecte plek voor motorrijlessen Groningen. Wij hebben nieuwe motoren in elke categorie staan en gaan met jou op ons eigen oefenterrein aan de slag om jou straks veilig van het motorrijden te kunnen laten genieten.

In 11 dagen geslaagd door goede coaching en relaxte sfeer

Lennart Bolle

Gisteren mijn rijbewijs B gehaald na te hebben gelest bij Rijschool City. Nicole en Peter hebben me van mijn rijangst afgeholpen en hebben ervoor gezorgd dat ik plezier heb gekregen in het autorijden. Beiden heel erg bedankt voor de fijne, leerzame lessen en de gezelligheid! Jullie zijn toppers!!

Elmira Land

3 mei heb ik mijn autorijbewijs in 1 keer gehaald! Sharmila heeft mij super goed geholpen en duidelijk uitgelegd hoe en wat, daarnaast kijkt ze goed naar wat jij nodig hebt. Sharmila is een hele goede en rustige instructeur die goed helpt bij alle aspecten en er voor gezorgd heeft dat ik veel meer rust en vertrouwen heb in mijzelf!
Dankjewel Sharmila,

Thys van Veen

Hele leuke ervaring met heel de rijschool !
Super leerzaam en leuke rijlessen.

Een aanrader !

Yusuf Baso

Prettige rijschool! Met veel plezier mijn motorrijbewijs mogen halen.

Sabine Namani

17 maart heb ik mijn rijbewijs in 1 keer gehaald! Dit allemaal te danken aan Sharmila. Sharmila heeft veel geduld en kijkt goed naar wat jij nodig hebt in een rijles. Door haar heb ik meer rust achter het stuur gekregen en heb ik nu meer vertrouwen in mijzelf!
Dat heeft mij erg geholpen om rustig het examen in te gaan.
Dankjewel Sharmila, voor je hulp en geduld!

Esther De vries

9.6

Beoordeling door 650 klanten
Bekijk onze klantbeoordelingen
Beoordeel ons

Aanbod

Partners

Rijschool City

Rijschool City is een van de weinige rijscholen in Groningen die een rijsimulator beschikbaar heeft voor de autorijlessen. In de virtuele auto kun je op je eigen tempo en zonder risico’s de eerste stappen zetten in je rijopleiding of juist je vertrouwen in je rijvaardigheid terugwinnen.

Contact

Bezoek adres (alleen op afspraak):
Koningsweg 17 B
9731 AN Groningen
T: 0882260222
E: info@rijschoolcity.nl
Motor en bromfiets opstapadres:
Koningsweg 17 D, 9731 AN Groningen (alleen op afspraak)
menu-circlecross-circle