Proefles aanvragen
NederlandsEnglish

De verschillende motorrijbewijzen

Om motor te kunnen rijden zijn er drie verschillende motorrijbewijzen: A1, A2, en A. Als je pas net begint met motorrijlessen Groningen kan het zijn dat je je afvraagt wat het verschil is tussen de drie verschillende rijbewijzen. In het kort hangt het type rijbewijs wat je hebt of wat je kan afvragen af van je leeftijd en je ervaring, maar ook van het vermogen van de motor. Heb je echter al een motorrijbewijs, dan zou je ook kunnen doorstromen om voor het volgende rijbewijs examen te kunnen doen.

Waarom 3 verschillende motorrijbewijzen

Voor 19 januari 2013 waren er al twee verschillende motorrijbewijzen: A licht en A zwaar. Deze verschillende klassen zijn zo ingericht omdat de verschillende motoren anders werken en presteren. Als je dus nog nooit op een motor hebt gezeten of nog jong bent kan het lastig zijn om een zware motor in bedwang te houden. De verschillende categorieën rijbewijzen zijn dus ook voor de veiligheid ingesteld. Omdat het niet overal in Europa hetzelfde was en de Europese Unie in alle landen dezelfde regels wilden aangaande de rijbewijzen werden er nieuwe afspraken gemaakt en vastgelegd in de derde Europese rijbewijsrichtlijn. De eerdere tweedeling van het motorrijbewijs is toen veranderd in een driedeling, waardoor je nu de rijbewijzen A1 voor lichte motoren hebt, A2 voor middelzware motoren en A voor de zware motoren.

A1 motorrijbewijs

Het motorrijbewijs A1 is het rijbewijs voor lichte motoren met een maximumvermogen van 11kW, een maximale cilinderinhoud van 125 cc en een vermogen/gewicht verhouding van minder dan 0,1kW per kg. Dit zijn motoren waarmee je al snel en efficiënt, en vaak ook voordeliger dan met een auto, kunt reizen, dus ondanks dat ze misschien niet zo stoer lijken als de A motoren zijn ze nog steeds supergaaf. Je mag op je zeventiende al beginnen met rijlessen en je kan je theorie-examen al doen. Je moet er wel op letten dat het theorie-examen maar voor anderhalf jaar geldig is en je dus binnen die tijd ook je praktijkexamens zal moeten halen. Je praktijkexamens mag je echter pas afleggen wanneer je achttien bent. Als je deze hebt gehaald mag je wel gewoon met een lichte motor op pad, maar ook met een gemotoriseerde driewieler met een maximumvermogen van 15kW.

A2 motorrijbewijs

Het motorrijbewijs A2 is het rijbewijs voor de middelzware motoren met een maximumvermogen van 35kW en een vermogen/gewicht verhouding van minder dan 0,2kW per kg. Deze motoren zijn dus een stukje zwaarder dan de lichte motoren waarmee je mag rijden met een A1 rijbewijs, maar nog steeds niet te zwaar. Wel zijn ze volop wendbaar. Het A2 rijbewijs kan je vanaf je twintigste jaar halen. Je mag ook pas beginnen met de rijlessen vanaf je twintigste, en ook je theorie-examen en de twee praktijkexamens kan je dan pas afleggen. Als je echter al een A1 rijbewijs hebt kan je beginnen met de rijlessen als je al negentien jaar bent. Je hoeft dan niet opnieuw je theorie-examen te doen, en je kan een combi-praktijkexamen doen vanaf je twintigste in plaats van twee losse praktijkexamens, als je tenminste dan je A1 rijbewijs al twee jaar hebt. Net als met een A1 rijbewijs mag je ook met het A2 rijbewijs op pad met een gemotoriseerde driewieler met een maximumvermogen van 15kW.

A motorrijbewijs

Het motorrijbewijs A is het rijbewijs voor de zwaarste motoren, waarbij het vermogen onbeperkt is. Dit zijn natuurlijk dé motoren voor heerlijke toertochten en zelfs vakanties naar het buitenland. Je mag met de rijlessen beginnen als je 24 bent en ook het theorie-examen en de twee praktijkexamens mag je dan pas afleggen. Heb je echter al je A2 motorrijbewijs, dan mag je als je 22 bent al beginnen met lessen. Als je het A2 rijbewijs al minstens 2 jaar dan mag je dan ook een combi-praktijkexamen afleggen en hoef je het theorie-examen niet opnieuw te doen. Met het A rijbewijs mag je ook met gemotoriseerde driewielers met een vermogen van meer dan 15kW op pad.

Motorrijlessen Groningen

Of je nou wilt gaan beginnen met motorrijlessen voor het motorrijbewijs A1 of dat je al een motorrijbewijs hebt en je voor je rijbewijs A2 of zelfs A wilt gaan: bij Rijschool City ben je op de perfecte plek voor motorrijlessen Groningen. Wij hebben nieuwe motoren in elke categorie staan en gaan met jou op ons eigen oefenterrein aan de slag om jou straks veilig van het motorrijden te kunnen laten genieten.

Dankzij Sharmila haar goeie uitleg en vertrouwen geslaagd
Altijd goed geholpen met het rijden en vertrouwen krijgen over de auto beheersing

Justin

Ik heb een goeie ervaring in de lessen gehad bij rijschool City, door de lessen van Nicole leerde ik mijn zelfvertrouwen op te bouwen en kan ik met een ontspannen gevoel kilometers maken. Het was niet altijd makkelijk in dit proces maar ik ben super dankbaar voor de lessen die ik van Nicole heb gehad!

Heel erg bedankt!!

Andrew Berg

Dankzij de duidelijke en goede lessen van Rushan en Suzanna in 1x geslaagd voor het rijexamen! Bedankt Rushan en Suzanna voor de duidelijke uitleg, goede adviezen en geduld waardoor ik nu zelfverzekerd zelf kan auto rijden.

Julianne

Vandaag in een keer mijn rijbewijs kunnen halen door de goede lessen van Burak! Altijd hele fijne en leerzame lessen gehad, door goede begeleiding altijd zelfverzekerd achter het stuur. Ik wil Burak bedanken voor de gezellige en leerzame lessen! 🙂

Mirthe Kamstra

Ik heb mijn rijlessen bij rijschool City als goed ervaren. Het was natuurlijk niet altijd even makkelijk en leuk, maar ik ben erg dankbaar met hoe het is gelopen. Gister ben ik namelijk in 1 keer geslaagd voor mijn praktijkexamen!

Ik wil Peter en Sharmila onwijs bedanken voor de leuke en leerzame lessen. Jullie zijn toppers!

Marvin Oweh

Vandaag ben ik bij de 1e keer gelijk geslaagd voor mijn rijbewijs, dit is mede mogelijk gemaakt door de uitstekende professionele begeleiding bij Rijschool City. Ik wil via deze weg Sharmila Gopal en Peter Bosman ontzettend bedanken voor de begeleiding, hulp en begrip tijdens de lessen. Schakelen was voor mij niet vanzelfsprekend en dan ook nog verkeer om je heen is pittig. Maar door een leuke eerste kennismaking met peter en zijn begeleiding kreeg ik plezier in het rijden. Sharmila die het overnam nam me op haar manier mee de verdieping in waardoor ik klaargestoomd werd voor het afrijden.

Ik raad Rijschool City aan om te gaan lessen ze staan voor je klaar

Thijs Dijkstra

9.6

Beoordeling door 618 klanten
Bekijk onze klantbeoordelingen
Beoordeel ons

Aanbod

Partners

Rijschool City

Rijschool City is een van de weinige rijscholen in Groningen die een rijsimulator beschikbaar heeft voor de autorijlessen. In de virtuele auto kun je op je eigen tempo en zonder risico’s de eerste stappen zetten in je rijopleiding of juist je vertrouwen in je rijvaardigheid terugwinnen.

Contact

Bezoek adres (alleen op afspraak):
Koningsweg 17 B
9731 AN Groningen
T: 0882260222
E: info@rijschoolcity.nl
Motor en bromfiets opstapadres:
Koningsweg 17 D, 9731 AN Groningen (alleen op afspraak)
menu-circlecross-circle