Het theorie examen: wat staat je te wachten?

Bestel gratis proefles

Voordat je echt naar je rijbewijs kan toewerken met een praktijkexamen, moet je eerst het theorie-examen halen. Hierbij laat je eigenlijk zien hoe goed jouw verkeersinzicht is en hoe goed je de verkeersregels kent. Het is dus erg belangrijk, maar toch wordt het vaak overschat door leerlingen. Daarom is het handig om te weten hoe je je het beste kunt voorbereiden, en natuurlijk wat jou straks in de examenzaal van het CBR te wachten staat.

Als je bij onze Rijschool Groningen een lessenpakket hebt, krijg je er een complete online theoriecursus bij.Leren van de theorie

Begin sowieso op tijd met het leren van de theorie. Je zal niet even de avond van te voren alle verkeersregels in je hoofd kunnen stampen. Het zijn er namelijk nogal wat, en daarnaast is het voor je eigen veiligheid, en die van anderen, gewoon belangrijk dat je ze ook echt goed kent. Lees de theorie door, onderstreep belangrijke punten of gebruik een markeerstift, en maak samenvattingen voor jezelf. Herhaal de stof die je al hebt doorgenomen, en maak oefenopgaven en oefenexamens, zodat je ook kunt zien hoe je er op dat moment voor staat, en wat je nog beter moet doornemen. Maak de opgaven dus met het doel om van je fouten weer te leren!

Als je bij onze Rijschool Groningen een lessenpakket hebt, krijg je er een complete online theoriecursus bij. Hier wordt alle theorie duidelijk uitgelegd zodat je het goed begrijpt, en kan je veel oefenexamens oefenen zoals je straks het echte theorie-examen moet gaan doen.

Als je geen zin hebt om veel te leren, of als je hulp nodig hebt, kan je bij onze rijschool in Groningen ook een één-daagse theoriecursus doen, waarna je gelijk examen doet. Wij zorgen ervoor dat je alle theorie kent, zodat je dat examen makkelijk kunt halen!

Het examen

En dan is het tijd om het examen ook echt te doen. Neem een geldig identiteitsbewijs én je reserveringsnummer mee naar het CBR, en zorg dat je er tenminste 15 minuten van tevoren bent. Bij aankomst meldt je je vervolgens aan, en stop je alles in een locker. Je mag namelijk niks anders mee naar binnen nemen dan je ID en de reservering, dus geen papieren en zeker geen mobiel! Vervolgens wordt je ID gecheckt om nog één keer te checken dat jij ook echt het examen moet gaan maken, en dat jij het niet voor iemand anders gaat doen.

En dan moet je echt het theorie-examen gaan maken. Ga aan de juiste tafel zitten en leg je ID in de hoek neer. Iedereen doet examen op een aparte computer, waarbij je inlogt met je reserveringsnummer. Kijk hierna nog even of je emailadres correct is, want daar krijg je de uitslag naar toe gestuurd.

Het examen duurt ongeveer 30 minuten en bestaat uit twee delen. Het eerste deel is gevaarherkenning. Dit zijn 25 vragen, waarbij je situaties moet analyseren en moet zeggen of je hier moet remmen, gas los moet laten, of juist niks hoeft te doen. Let hierbij op of het acuut of potentieel gevaar is, en vergeet niet naar de spiegel en snelheidswijzer te kijken op de foto! Je hebt acht seconden per situatie, en je moet tenminste 13 van de 25 vragen goed hebben.

Het tweede deel bestaat uit 40 vragen over verkeersregels en verkeersinzicht. Hierbij wordt dus eigenlijk gekeken hoe goed jij de verkeersregels kent. Ook hier zijn het weer multiple-choice vragen, of moet je nummers of figuren in de afbeelding slepen. Voor sommige vragen heb je dan ook wat langer de tijd dan voor andere, maar je moet wel tenminste 35 van de 40 vragen goed hebben. Lees dus alle vragen van het examen goed door, en vul ook altijd wat in, want anders is het sowieso fout. Meestal kan je ook van je eerste gevoel uitgaan.

De uitslag

Je krijgt eigenlijk gelijk na afloop te zien of je geslaagd of gezakt bent, en kan je vervolgens je foute antwoorden bekijken. Daarna wordt binnen een paar uur het resultaat ook naar je email verstuurd. Ben je gezakt? Dat is jammer, maar leer van je fouten en neem die theorie nog eens door, en kom eventueel de cursus doen die we aanbieden bij onze rijschool in Groningen. Ben je geslaagd? Gefeliciteerd! Het resultaat is nu 1,5 jaar geldig, dus je moet je rijbewijs binnen die tijd halen, anders moet je het examen opnieuw doen.

Als je extra tijd nodig hebt, of individueel begeleid examen wilt doen, kan je dat ook aanvragen bij het CBR. Op deze manier is het voor iedereen mogelijk om het examen te halen.
 

Turbotheorie: in 1 dag klassikaal autotheorie