Proefles aanvragen

Je eerste rijles in Groningen

De eerste rijles is altijd spannend. Of je nou eerst in de simulator hebt geoefend, of voor het eerst met een autostuur in je handen zit, die eerste keer dat je echt op de bestuurdersstoel plaatsneemt om vervolgens weg te rijden is niet niks. Die spanning kan oplopen doordat je niet weet wat je kan verwachten: wat nou als ik gelijk in het diepe wordt gegooid?

Geen zorgen! Alle rijlessen, maar sowieso de eerste rijles, worden bij Rijschool Groningen zo gedaan zodat jij je altijd op je gemak voelt, en zal je nooit iets hoeven doen waar je nog niet klaar voor bent. Daarnaast is de eerste les voornamelijk een kennismaken. Met de rij-instructeur, maar natuurlijk ook met de auto.
Begin van de les

Eigenlijk begint de les al met de voorbereiding: de juiste kleding uitkiezen . Dit is heel belangrijk, want een te strakke broek zal niet lekker zitten, en met hakken of slippers kan je niet handig de pedalen indrukken. Je wilt dus comfortabele kleding dragen en goed-zittende schoenen, en vergeet daarnaast je zonnebril niet mee te nemen bij zonnig weer!

En dan staat de instructeur van onze rijschool in Groningen voor de deur. Jullie stellen je aan elkaar voor, en er zal gevraagd worden hoeveel ervaring je al hebt. Misschien heb je wel eens met een ouder geoefend op een industrieterrein, of heb je al een brommerrijbewijs. Daarna zal hij of zij je uitnodigen om op de bestuurdersstoel te gaan zitten. Vervolgens zal je eerst alles goed zetten. De kopsteun moet op de juiste hoogte staan, de stoel moet misschien wat naar voren of juist naar achter, zodat je goed bij de pedalen kan zonder dat je klem zit, en misschien moet deze ook wel wat omhoog of omlaag, afhankelijk van hoe groot jij bent. Dan moet je de spiegels goed zetten, waarbij de instructeur zal uitleggen wat je precies zou moeten kunnen zien in welke spiegel als deze goed staat.

Als dit alles goed staat, zal de instructeur eerst nog wat andere veiligheidsvoorschriften voorleggen. Waar moet je op letten, hoe moet je kijken en de spiegels gebruiken, en waar staan die tekentjes in het dashboard nou eigenlijk voor? Er zal worden uitgelegd hoe je de lichten aan zet, wat de richtingaanwijzers zijn, hoe je de handrem en de koppeling gebruikt, en natuurlijk welke van de drie pedalen gas geeft, remt, of juist de koppeling is. Om je daar vast bij te helpen: de volgorde van pedalen van links naar rechts is koppeling, rem, en dan gas.
Daar ga je!

En dan mag je starten. Maak je niet druk als dit niet gelijk goed gaat: zelfs ervaren bestuurders hebben soms nog wel eens moeite met het wegrijden! Je moet namelijk precies genoeg gas geven én de koppeling ingedrukt houden, en ook nog eens de handrem er af halen, dus dat is heel wat waar je aan moet denken. Je zal het gewoon een paar keer oefenen voor je eenmaal wegrijdt, en de motor zal misschien een paar keer tijdens het lessen uitvallen, maar dat is dus echt niet raar. Daarnaast helpt de instructeur je er natuurlijk bij.

Je zal op een rustige plek blijven waar niet veel verkeer is, dus misschien ga je wel even een industrieterrein op, zodat je in alle rust kunt oefenen. Afhankelijk van hoe het gaat zal je eerst alleen sturen, en daarna het gas- en rempedaal er bij halen, en pas later zal het schakelen erbij komen. Dit kan allemaal in de eerste les, maar als je wat meer moeite hebt zal dit verspreid zijn over verschillende lessen.

Wees niet bang om fouten te maken! Natuurlijk is het zo dat je als bestuurder een verantwoordelijkheid hebt, maar tijdens het lessen heb je nog een instructeur naast je die er echt wel voor zorgt dat je geen ongelukken veroorzaakt. Lesauto’s hebben een dubbele bediening, waardoor de instructeur ook kan remmen of gas kan geven als dat nodig is, en je kan helpen koppelen.

Aan het einde van de les zal de instructeur vragen hoe je het vond gaan en de rijles nog even doorspreken. Stel eventueel nog vragen, als je dat tijdens de les nog niet gedaan had, en dan kan je op naar de volgende les bij Rijschool City Groningen.

Echt een top instructeur, Rushan is zeer vriendelijk en relax. Hij kan wel streng zijn maar dat ik juist heel mooi want daardoor leer je het wel goed. Ben ik een keer geslaagd bij hem dus zeker een aanrader!

Sweder Daan

Geweldige lessen van Peter gehad. Door zijn anekdotes vloog de tijd voorbij! Maar ook belangrijk, de juiste handvaten gekregen om veilig te rijden en de manoeuvres te verrichten.

Pascal van de Weerd

Leuke en leerzame lessen gehad met beide Nicole en sharmila!

Sanne pijl

Dankzij de fijne lessen van Peter ben ik in 1x geslaagd!
Peter is een goede en gezellige instructeur die ervoor zorgt dat je goed voorbereid je examen in gaat.
Hij is erg geduldig en geeft prettige uitleg, waar je wat mee kan.
Nogmaals bedankt Peter!

Rozenn Hamon

Dankzij de fijne lessen van Sharmila in 1x geslaagd! Ze probeert je zo snel mogelijk alles zelf te laten doen en geeft fijne feedback tijdens het rijden, bedankt Sharmila!

Judith van der Linde

Dankzij Sharmila ben ik vandaag in 1x geslaagd voor mijn auto rijbewijs. Ze is duidelijk en direct waardoor je precies weet waar je aan moet werken en wat al goed gaat. Ook zorgt ze ervoor dat je goed voorbereid je examen in gaat en hangt er een fijne sfeer tijdens de lessen.

Dounia Mohamed
9.6
Beoordeling door 679 klanten
Bekijk onze klantbeoordelingen
Beoordeel ons
Aanbod
Partners
Rijschool City
Rijschool City is een van de weinige rijscholen in Groningen die een rijsimulator beschikbaar heeft voor de autorijlessen. In de virtuele auto kun je op je eigen tempo en zonder risico’s de eerste stappen zetten in je rijopleiding of juist je vertrouwen in je rijvaardigheid terugwinnen.
Contact

Bezoek adres (alleen op afspraak):
Koningsweg 17 B
9731 AN Groningen
T: 0882260222 
E: info@rijschoolcity.nl
Motor en bromfiets opstapadres:
Koningsweg 17 D, 9731 AN Groningen (alleen op afspraak)

menu-circlecross-circle