Proefles aanvragen
NederlandsEnglish

Je Motorrijbewijs Halen: de Examens

Motorrijden is erg gaaf, maar toch anders dan autorijden. Als je eenmaal een motorrijles Groningen neemt zal je merken wat de verschillen zijn (als je natuurlijk ook auto rijdt) maar waarschijnlijk zal je ook niet meer anders willen. Natuurlijk ben je er, net als met autorijden, niet met alleen lessen. Je zal ook examens moeten doen om je motorrijbewijs te kunnen halen. Ook de examens zijn weer net even anders dan de examens voor het autorijbewijs. Natuurlijk werken we tijdens de motorrijles naar de examens toe, zodat jij vol vertrouwen de examens in gaat. Omdat het toch spannend kan zijn geven wij hier vast aan wat je tijdens de examens kan verwachten.

Theorie-examen Motor

Net als voor een autorijbewijs moet je ook voor je motorrijbewijs een theorie-examen doen. Je zou denken dat deze hetzelfde zou zijn, want het gaat er nou eenmaal om dat je de regels kent en dat je gevaarlijke situaties kunt inzien. Toch is het theorie-examen voor je motorrijbewijs iets anders. Waar je bij het auto theorie-examen twee delen hebt, één deel gevaarherkenning en één deel verkeersregels en verkeersinzicht, heb je bij het motor theorie-examen maar één deel over verkeersregels en verkeersinzicht. Je krijgt dan 50 vragen in 30 minuten, waarvan je er tenminste 44 goed moet hebben om te slagen. Net als bij het auto theorie-examen zijn het allemaal meerkeuzevragen, ja/nee vragen en open vragen. Als je slaagt is de uitslag voor 1,5 jaar geldig, en moet je dus binnen die tijd je praktijkexamens halen, anders moet je het theorie-examen opnieuw doen.

Praktijkexamen Voertuigbeheersing

Voor je motorrijbewijs moet je twee keer een praktijkexamen doen. Het eerste examen is het praktijkexamen voertuigbeheersing, ofwel AVB. Bij dit examen wordt, zoals je wel kan vermoeden, gekeken naar hoe goed jij de motor beheerst. Het examen duurt 20 minuten, en in die tijd moet je zeven oefeningen doen van de twaalf voertuigbeheersing-oefeningen die je hebt geoefend. Het examen doe je dan ook op een afgesloten terrein.

De twaalf oefeningen zijn onderverdeeld in vier clusters. Uit elk cluster is één oefening verplicht op je examen, en de andere drie oefeningen worden door de examinator gekozen, waarbij je uit clusters twee tot en met vier per cluster nog een oefening moet doen. Cluster één bestaat maar uit één oefening, het achteruit parkeren, en dit is dan ook een verplichte oefening. Uit cluster twee is de langzame slalom de verplichte oefening. Daarnaast kan de examinator voor het wegrijden uit een parkeervak, de denkbeeldige acht, het stapvoets rechtdoor rijden, of de halve draai kiezen. Uit cluster drie is de uitwijkoefening verplicht, waarnaast je nog de snelle slalom of de vertragingsoefening zou moeten uitvoeren. De laatste verplichte oefening is de noodstop uit cluster vier. De andere twee oefening uit dit cluster waar de examinator uit kan kiezen zijn de precisiestop en de stopproef.

Om voor het praktijkexamen voertuigbeheersing te slagen moet je vijf van de zeven oefeningen succesvol uitvoeren. Bij een onvoldoende resultaat mag je de oefening nog een keer overdoen, en dit mag voor alle zeven oefeningen. Uit clusters twee, drie, en vier doe je dus steeds twee oefeningen, en hierbij is het ook een verplichting dat je steeds minstens één van deze twee oefeningen goed uitvoert. Als je eenmaal slaagt voor dit examen betekent dat dus dat je de motor goed kunt beheersen op verschillende snelheden en bij het remmen. De uitslag is vervolgens een jaar geldig, waarin je het praktijkexamen verkeersdeelneming moet hebben uitgevoerd om je motorrijbewijs te kunnen halen.

Praktijkexamen Verkeersdeelneming.

Het tweede examen is dus het praktijkexamen verkeersdeelneming, ofwel AVD. Dit examen is langer dan het eerste praktijkexamen, namelijk 55 minuten, maar bij dit examen ga je dan ook daadwerkelijk de weg op. Je hebt de motor nu eenmaal onder controle, dus nu gaat het erom dat je veilig en zelfstandig op de weg kunt rijden. Tijdens dit examen rijdt de examinator achter je aan en let tijdens de rit vooral op je kijkgedrag, je plaats op de weg, en of je de verkeersregels in acht neemt en goed toepast, maar toch ook of je de motor goed kunt beheersen. Op de openbare weg rijden is nou eenmaal toch weer net iets anders dan op een afgesloten terrein, en de examinator wil zien dat je ook hier alles onder controle hebt.

Als je eenmaal de AVD hebt gehaald kun je jezelf de trotse eigenaar van een motorrijbewijs noemen. Je kunt dan geheel op eigen houtje de weg op. En dan: genieten maar!

Dankzij Sharmila haar goeie uitleg en vertrouwen geslaagd
Altijd goed geholpen met het rijden en vertrouwen krijgen over de auto beheersing

Justin

Ik heb een goeie ervaring in de lessen gehad bij rijschool City, door de lessen van Nicole leerde ik mijn zelfvertrouwen op te bouwen en kan ik met een ontspannen gevoel kilometers maken. Het was niet altijd makkelijk in dit proces maar ik ben super dankbaar voor de lessen die ik van Nicole heb gehad!

Heel erg bedankt!!

Andrew Berg

Dankzij de duidelijke en goede lessen van Rushan en Suzanna in 1x geslaagd voor het rijexamen! Bedankt Rushan en Suzanna voor de duidelijke uitleg, goede adviezen en geduld waardoor ik nu zelfverzekerd zelf kan auto rijden.

Julianne

Vandaag in een keer mijn rijbewijs kunnen halen door de goede lessen van Burak! Altijd hele fijne en leerzame lessen gehad, door goede begeleiding altijd zelfverzekerd achter het stuur. Ik wil Burak bedanken voor de gezellige en leerzame lessen! 🙂

Mirthe Kamstra

Ik heb mijn rijlessen bij rijschool City als goed ervaren. Het was natuurlijk niet altijd even makkelijk en leuk, maar ik ben erg dankbaar met hoe het is gelopen. Gister ben ik namelijk in 1 keer geslaagd voor mijn praktijkexamen!

Ik wil Peter en Sharmila onwijs bedanken voor de leuke en leerzame lessen. Jullie zijn toppers!

Marvin Oweh

Vandaag ben ik bij de 1e keer gelijk geslaagd voor mijn rijbewijs, dit is mede mogelijk gemaakt door de uitstekende professionele begeleiding bij Rijschool City. Ik wil via deze weg Sharmila Gopal en Peter Bosman ontzettend bedanken voor de begeleiding, hulp en begrip tijdens de lessen. Schakelen was voor mij niet vanzelfsprekend en dan ook nog verkeer om je heen is pittig. Maar door een leuke eerste kennismaking met peter en zijn begeleiding kreeg ik plezier in het rijden. Sharmila die het overnam nam me op haar manier mee de verdieping in waardoor ik klaargestoomd werd voor het afrijden.

Ik raad Rijschool City aan om te gaan lessen ze staan voor je klaar

Thijs Dijkstra

9.6

Beoordeling door 618 klanten
Bekijk onze klantbeoordelingen
Beoordeel ons

Aanbod

Partners

Rijschool City

Rijschool City is een van de weinige rijscholen in Groningen die een rijsimulator beschikbaar heeft voor de autorijlessen. In de virtuele auto kun je op je eigen tempo en zonder risico’s de eerste stappen zetten in je rijopleiding of juist je vertrouwen in je rijvaardigheid terugwinnen.

Contact

Bezoek adres (alleen op afspraak):
Koningsweg 17 B
9731 AN Groningen
T: 0882260222
E: info@rijschoolcity.nl
Motor en bromfiets opstapadres:
Koningsweg 17 D, 9731 AN Groningen (alleen op afspraak)
menu-circlecross-circle