Proefles aanvragen

Je Motorrijbewijs Halen: de Examens

Motorrijden is erg gaaf, maar toch anders dan autorijden. Als je eenmaal een motorrijles Groningen neemt zal je merken wat de verschillen zijn (als je natuurlijk ook auto rijdt) maar waarschijnlijk zal je ook niet meer anders willen. Natuurlijk ben je er, net als met autorijden, niet met alleen lessen. Je zal ook examens moeten doen om je motorrijbewijs te kunnen halen. Ook de examens zijn weer net even anders dan de examens voor het autorijbewijs. Natuurlijk werken we tijdens de motorrijles naar de examens toe, zodat jij vol vertrouwen de examens in gaat. Omdat het toch spannend kan zijn geven wij hier vast aan wat je tijdens de examens kan verwachten.

Theorie-examen Motor

Net als voor een autorijbewijs moet je ook voor je motorrijbewijs een theorie-examen doen. Je zou denken dat deze hetzelfde zou zijn, want het gaat er nou eenmaal om dat je de regels kent en dat je gevaarlijke situaties kunt inzien. Toch is het theorie-examen voor je motorrijbewijs iets anders. Waar je bij het auto theorie-examen twee delen hebt, één deel gevaarherkenning en één deel verkeersregels en verkeersinzicht, heb je bij het motor theorie-examen maar één deel over verkeersregels en verkeersinzicht. Je krijgt dan 50 vragen in 30 minuten, waarvan je er tenminste 44 goed moet hebben om te slagen. Net als bij het auto theorie-examen zijn het allemaal meerkeuzevragen, ja/nee vragen en open vragen. Als je slaagt is de uitslag voor 1,5 jaar geldig, en moet je dus binnen die tijd je praktijkexamens halen, anders moet je het theorie-examen opnieuw doen.

Praktijkexamen Voertuigbeheersing

Voor je motorrijbewijs moet je twee keer een praktijkexamen doen. Het eerste examen is het praktijkexamen voertuigbeheersing, ofwel AVB. Bij dit examen wordt, zoals je wel kan vermoeden, gekeken naar hoe goed jij de motor beheerst. Het examen duurt 20 minuten, en in die tijd moet je zeven oefeningen doen van de twaalf voertuigbeheersing-oefeningen die je hebt geoefend. Het examen doe je dan ook op een afgesloten terrein.

De twaalf oefeningen zijn onderverdeeld in vier clusters. Uit elk cluster is één oefening verplicht op je examen, en de andere drie oefeningen worden door de examinator gekozen, waarbij je uit clusters twee tot en met vier per cluster nog een oefening moet doen. Cluster één bestaat maar uit één oefening, het achteruit parkeren, en dit is dan ook een verplichte oefening. Uit cluster twee is de langzame slalom de verplichte oefening. Daarnaast kan de examinator voor het wegrijden uit een parkeervak, de denkbeeldige acht, het stapvoets rechtdoor rijden, of de halve draai kiezen. Uit cluster drie is de uitwijkoefening verplicht, waarnaast je nog de snelle slalom of de vertragingsoefening zou moeten uitvoeren. De laatste verplichte oefening is de noodstop uit cluster vier. De andere twee oefening uit dit cluster waar de examinator uit kan kiezen zijn de precisiestop en de stopproef.

Om voor het praktijkexamen voertuigbeheersing te slagen moet je vijf van de zeven oefeningen succesvol uitvoeren. Bij een onvoldoende resultaat mag je de oefening nog een keer overdoen, en dit mag voor alle zeven oefeningen. Uit clusters twee, drie, en vier doe je dus steeds twee oefeningen, en hierbij is het ook een verplichting dat je steeds minstens één van deze twee oefeningen goed uitvoert. Als je eenmaal slaagt voor dit examen betekent dat dus dat je de motor goed kunt beheersen op verschillende snelheden en bij het remmen. De uitslag is vervolgens een jaar geldig, waarin je het praktijkexamen verkeersdeelneming moet hebben uitgevoerd om je motorrijbewijs te kunnen halen.

Praktijkexamen Verkeersdeelneming.

Het tweede examen is dus het praktijkexamen verkeersdeelneming, ofwel AVD. Dit examen is langer dan het eerste praktijkexamen, namelijk 55 minuten, maar bij dit examen ga je dan ook daadwerkelijk de weg op. Je hebt de motor nu eenmaal onder controle, dus nu gaat het erom dat je veilig en zelfstandig op de weg kunt rijden. Tijdens dit examen rijdt de examinator achter je aan en let tijdens de rit vooral op je kijkgedrag, je plaats op de weg, en of je de verkeersregels in acht neemt en goed toepast, maar toch ook of je de motor goed kunt beheersen. Op de openbare weg rijden is nou eenmaal toch weer net iets anders dan op een afgesloten terrein, en de examinator wil zien dat je ook hier alles onder controle hebt.

Als je eenmaal de AVD hebt gehaald kun je jezelf de trotse eigenaar van een motorrijbewijs noemen. Je kunt dan geheel op eigen houtje de weg op. En dan: genieten maar!

Sharmila super bedankt voor de fijne rijlessen die ik heb gehad bij jouw
je had alles op en leuke goeie manier uitgelegd.
waardoor ik in 1x ben geslaagd

Daan Hoekstra

geslaagd dankzij rushan!!!!

Jaiya Obermeijer

Sharmilla super bedankt!! Dankzij de kans om extra te kunnen lessen heb ik in 1 keer mijn rijexamen gehaald. Verder altijd duidelijk gelest met goede feedback op wat beter kon. Helemaal top!

Pieter Verhagen

Na heel wat uitstellen door een minder fijne ervaring bij een andere rijschool, uiteindelijk toch weer het rijden opgepakt. Ik ben toen bij Nicole terecht gekomen en heb door haar een stuk meer zekerheid en vertrouwen in de auto kunnen krijgen. Ze wist altijd goed wat ik nodig had per les en ben hierdoor met veel zelfvertrouwen mijn herexamen in gegaan!
Heel erg bedankt voor alles Nicole!

Zenna van der Lubbe

Super fijne lessen gehad bij Sharmila, waardoor ik in 1 keer geslaagd ben. Sharmila legt alles super goed uit op een vriendelijke directe manier wat super fijn is! Zij heeft mij veel zelfvertrouwen gegeven tijdens het rijden. Het waren erg gezellige en leuke lessen.
Dankjewel Sharmila!

Melissa Pronk

Yes, afgelopen week mijn motorrijbewijs gehaald. De lessen voor het AVD gedeelte van Dogan gehad en voor het AVB van Ersin. Ze hebben mij goed voorbereid op de examens en natuurlijk veel geleerd/ inzicht verkregen tijdens de lessen.
Via Google op de gok bij deze rijschool beland maar geen moment spijt gehad. Goeie instructeurs die er echt voor gaan om je te laten slagen en vertrouwen geven. Zeker klantvriendelijk, fijne gezellige sfeer op de rijschool. Je kunt met alle vragen terecht.
Echt hele positieve ervaring, als ik mijn andere rijbewijzen nog had moeten halen zou ik hier ook zeker heen gaan. Aanrader!!!

Vera Faber
9.6
Beoordeling door 707 klanten
Bekijk onze klantbeoordelingen
Beoordeel ons
Aanbod
Partners
Rijschool City
Rijschool City is een van de weinige rijscholen in Groningen die een rijsimulator beschikbaar heeft voor de autorijlessen. In de virtuele auto kun je op je eigen tempo en zonder risico’s de eerste stappen zetten in je rijopleiding of juist je vertrouwen in je rijvaardigheid terugwinnen.
Contact

Bezoek adres:
Lamsoor 2
9738 AL Groningen
T: 0882260222 
E: info@rijschoolcity.nl
Oefenterrein:
Fledderbosweg 1
9798TH Gammerwolde

menu-circlecross-circle