Proefles aanvragen

Motorrijden in de File

Je hebt ze vast en zeker wel eens langs zien komen in de file: die motorrijders die tussen de auto’s doorrijden. Misschien heb je zelf ook wel een motorrijbewijs en haal jij ook altijd de file in, maar misschien moet jij nog aan een motorrijles Groningen beginnen en heb je er alleen nog maar van kunnen dromen om die vervelende files in te halen.

In Nederland mag je als motorrijder inhalen in de file. In de file staan kost nou eenmaal veel tijd, en als motorrijders zich daarbij aan zouden moeten sluiten zou de file alleen nog maar langer worden. Niet alleen motorrijders hebben er dus baat bij om in te halen, maar ook voor autobestuurders is het handig als motorrijders tussen de auto’s door rijden. Daarnaast is het veel veiliger voor motorrijders om door de file te rijden. Als motorrijder ben je nou eenmaal kwetsbaarder bij kop-staart botsingen dan automobilisten. Tussen de auto’s doorrijden in een file heeft dus voor beide partijen eigenlijk alleen maar voordelen.

Gedragscode in de File

Om het rijden door de file heen zo veilig mogelijk te maken zijn er wel een aantal spelregels opgezet. Niet alleen de motorrijder heeft een aantal regels die het beste in acht genomen moeten worden, maar ook de automobilist heeft een aantal zaken waarop gelet kan worden om het voor de motorrijder zo veilig mogelijk te maken. Deze zogenaamde spelregels zijn echter niet wettelijk vastgelegd, maar zijn een gedragscode die het voor beide partijen veiliger maakt als ze zich eraan houden.

Spelregels Motorrijden in de File

Motorrijders dienen rustig tussen de file door te rijden. Ten eerste mogen zij alleen inhalen als de auto’s langzamer dan 50 km/u rijden, en dan ook alleen maar met een maximaal snelheidsverschil van 10 km/u. Automobilisten raken sneller geïrriteerd bij een hoger snelheidsverschil en dit kan voor beide partijen vervelend uitpakken.

Blijf alert op onverwacht en onvoorzichtig gedrag. Autobestuurders willen nog wel eens snel van rijbaan verwisselen als ze een ruimte zien, en dit kan nog wel eens gebeuren zonder dat er goed gekeken wordt. Daarnaast kan het bij een stilstaande file in warm weer nog wel eens gebeuren dat automobilisten een portier open doen voor wat extra verkoeling. Hou daar dus rekening mee.

Als je niet de enige op een motor bent moet je ook rekening houden met de andere motorrijders. Rij dan rustig achter elkaar door de file heen, en kies voor dezelfde doorgang. Hou afstand van elkaar, en zorg er het liefst voor dat er minstens twee auto’s tussen jou en je voorganger zit.

Op het moment dat je als motorrijder de file nadert dien je natuurlijk het andere verkeer goed in de gaten te houden. Zelf kun je het beste geleidelijk snelheid verminderen en het achteropkomend verkeer waarschuwen met je alarmlichten of remlicht. Automobilisten kunnen je anders nog wel eens over het hoofd zien. Als de snelweg meer dan twee rijstroken heeft moet je voor de ruimte tussen de twee meest linkse rijstroken kiezen.

Als je achter een file komt te staan hoor je natuurlijk ook je alarmlichten of remlicht te gebruiken om achteropkomende automobilisten te waarschuwen. Ook hier hoor je afstand te houden met de persoon voor je, en voer indien mogelijk in tussen de auto’s. Als de file weer begint te bewegen dien je je weer gewoon op een rijstrook tussen de auto’s in te voegen. Zet hiervoor tijdig je richtingaanwijzer aan.

Spelregels voor Automobilisten in de File

Als je als automobilist in de file staat kan je het zo makkelijk en veilig mogelijk voor de motorrijders maken. Blijf regelmatig in je spiegels kijken, ook als je stilstaat, om zo te voorkomen dat je de motorrijders niet ziet. Gebruik het midden van de rijstrook of wijk een beetje naar de buitenkant uit zodat motorrijders ook de ruimte hebben om te passeren. Ga niet plots van rijstrook wisselen, maar kijk altijd goed in je spiegels en in je dode hoek en geef richting aan, zodat motorrijders ook kunnen zien wat jij van plan bent. Open je portier echt alleen in noodsituaties, en gebruik gewoon je ramen of airconditioning als het erg warm is. Een open portier kan erg vervelend zijn voor motorrijders.

Als iedereen op de weg zich aan de gedragscode houdt kunnen motorrijders dus veilig inhalen, waardoor zij ook nog eens de file niet langer maken voor het verdere verkeer. En als je als automobilist ook wel eens een keer tussen de file door zou willen rijden, wat dacht je dan van een motorrijbewijs ?

Dankzij Sharmila heb ik mijn vertrouwen achter het stuur weer gevonden. Dankzij directe en vriendelijk instructies voelde ik mij weer zeker om te slagen. Enorm bedankt Sharmila en Rijschool City! Het was echt een fijne tijd samen

Calvin de Vink

Geslaagd voor mijn rijbewijs dankzij Sharmila. Zij legde alles goed en stelde mij op mijn gemak. Ook wanneer het wat minder ging kwam ze met een oplossing. En duidelijke uitleg tijdens de rijlessen. Super rijschool!!

Bram Posthumus

Dankzij de fijne lessen van Peter ben ik in 1x geslaagd!
Peter is een goede en gezellige instructeur die ervoor zorgt dat je goed voorbereid je examen in gaat.
Hij is erg geduldig en geeft prettige uitleg, waar je wat mee kan.
Nogmaals bedankt Peter!

Rozenn Hamon

IN 1 KEER GESLAAGD! Wat ben ik rijschool City dankbaar, en in het bijzonder Peter. Peter, bedankt voor de leuke en leerzame lessen, het was altijd een mooi ritje vol humor maar ook duidelijke instructies ik voelde me altijd op mijn gemak.
Ik wil ook Sharmilla bedanken voor de lessen in het begin en Ersin voor de lessen als Peter op vakantie was. IK BEN ZO BLIJ !!!! 😀

Tjara Tualena

In 1 x geslaagd met alle dank aan Sharmila! Elke les als erg leerzaam ervaren, wanneer ik meer lessen nodig had kwam ze altijd met een oplossing voor mij om toch nog te kunnen lessen ondanks de drukke planning. Hoe ik eerst bang achter het stuur zat heeft zij mij geleerd om zelfverzekerd te rijden en nog veel meer. Een en al echt een goede ervaring gehad! Ook dank naar Harry en Ersin voor een paar enkele lessen. Toppers!!

Nikki Van der klei

Met veel plezier heb ik bij 3 instructeurs - Sharmila, Klaske en Rushan - autorijlessen gevolgd. City kenmerkt zich door een erg meedenkende houding, want toen ik bij de ene instructeur niet meer terecht kon, had ik al meteen een andere om verder te gaan. De instructeurs zijn heel ervaren en hebben snel door wat je aandachtspunten zijn, zodat je gericht daaraan kan werken. Als ik vastliep tijdens het rijden konden ze steeds met de juiste uitleg me toch laten snappen hoe de techniek of een bepaalde verkeerssituatie in elkaar zit. Daardoor ging ik heel ontspannen het examen in. Toppers!

Christiaan Brinkhuis
9.6
Beoordeling door 694 klanten
Bekijk onze klantbeoordelingen
Beoordeel ons
Aanbod
Partners
Rijschool City
Rijschool City is een van de weinige rijscholen in Groningen die een rijsimulator beschikbaar heeft voor de autorijlessen. In de virtuele auto kun je op je eigen tempo en zonder risico’s de eerste stappen zetten in je rijopleiding of juist je vertrouwen in je rijvaardigheid terugwinnen.
Contact

Bezoek adres (alleen op afspraak):
Koningsweg 17 B
9731 AN Groningen
T: 0882260222 
E: info@rijschoolcity.nl
Motor en bromfiets opstapadres:
Koningsweg 17 D, 9731 AN Groningen (alleen op afspraak)

menu-circlecross-circle