Proefles aanvragen
NederlandsEnglish

Motorrijden in de File

Je hebt ze vast en zeker wel eens langs zien komen in de file: die motorrijders die tussen de auto’s doorrijden. Misschien heb je zelf ook wel een motorrijbewijs en haal jij ook altijd de file in, maar misschien moet jij nog aan een motorrijles Groningen beginnen en heb je er alleen nog maar van kunnen dromen om die vervelende files in te halen.

In Nederland mag je als motorrijder inhalen in de file. In de file staan kost nou eenmaal veel tijd, en als motorrijders zich daarbij aan zouden moeten sluiten zou de file alleen nog maar langer worden. Niet alleen motorrijders hebben er dus baat bij om in te halen, maar ook voor autobestuurders is het handig als motorrijders tussen de auto’s door rijden. Daarnaast is het veel veiliger voor motorrijders om door de file te rijden. Als motorrijder ben je nou eenmaal kwetsbaarder bij kop-staart botsingen dan automobilisten. Tussen de auto’s doorrijden in een file heeft dus voor beide partijen eigenlijk alleen maar voordelen.

Gedragscode in de File

Om het rijden door de file heen zo veilig mogelijk te maken zijn er wel een aantal spelregels opgezet. Niet alleen de motorrijder heeft een aantal regels die het beste in acht genomen moeten worden, maar ook de automobilist heeft een aantal zaken waarop gelet kan worden om het voor de motorrijder zo veilig mogelijk te maken. Deze zogenaamde spelregels zijn echter niet wettelijk vastgelegd, maar zijn een gedragscode die het voor beide partijen veiliger maakt als ze zich eraan houden.

Spelregels Motorrijden in de File

Motorrijders dienen rustig tussen de file door te rijden. Ten eerste mogen zij alleen inhalen als de auto’s langzamer dan 50 km/u rijden, en dan ook alleen maar met een maximaal snelheidsverschil van 10 km/u. Automobilisten raken sneller geïrriteerd bij een hoger snelheidsverschil en dit kan voor beide partijen vervelend uitpakken.

Blijf alert op onverwacht en onvoorzichtig gedrag. Autobestuurders willen nog wel eens snel van rijbaan verwisselen als ze een ruimte zien, en dit kan nog wel eens gebeuren zonder dat er goed gekeken wordt. Daarnaast kan het bij een stilstaande file in warm weer nog wel eens gebeuren dat automobilisten een portier open doen voor wat extra verkoeling. Hou daar dus rekening mee.

Als je niet de enige op een motor bent moet je ook rekening houden met de andere motorrijders. Rij dan rustig achter elkaar door de file heen, en kies voor dezelfde doorgang. Hou afstand van elkaar, en zorg er het liefst voor dat er minstens twee auto’s tussen jou en je voorganger zit.

Op het moment dat je als motorrijder de file nadert dien je natuurlijk het andere verkeer goed in de gaten te houden. Zelf kun je het beste geleidelijk snelheid verminderen en het achteropkomend verkeer waarschuwen met je alarmlichten of remlicht. Automobilisten kunnen je anders nog wel eens over het hoofd zien. Als de snelweg meer dan twee rijstroken heeft moet je voor de ruimte tussen de twee meest linkse rijstroken kiezen.

Als je achter een file komt te staan hoor je natuurlijk ook je alarmlichten of remlicht te gebruiken om achteropkomende automobilisten te waarschuwen. Ook hier hoor je afstand te houden met de persoon voor je, en voer indien mogelijk in tussen de auto’s. Als de file weer begint te bewegen dien je je weer gewoon op een rijstrook tussen de auto’s in te voegen. Zet hiervoor tijdig je richtingaanwijzer aan.

Spelregels voor Automobilisten in de File

Als je als automobilist in de file staat kan je het zo makkelijk en veilig mogelijk voor de motorrijders maken. Blijf regelmatig in je spiegels kijken, ook als je stilstaat, om zo te voorkomen dat je de motorrijders niet ziet. Gebruik het midden van de rijstrook of wijk een beetje naar de buitenkant uit zodat motorrijders ook de ruimte hebben om te passeren. Ga niet plots van rijstrook wisselen, maar kijk altijd goed in je spiegels en in je dode hoek en geef richting aan, zodat motorrijders ook kunnen zien wat jij van plan bent. Open je portier echt alleen in noodsituaties, en gebruik gewoon je ramen of airconditioning als het erg warm is. Een open portier kan erg vervelend zijn voor motorrijders.

Als iedereen op de weg zich aan de gedragscode houdt kunnen motorrijders dus veilig inhalen, waardoor zij ook nog eens de file niet langer maken voor het verdere verkeer. En als je als automobilist ook wel eens een keer tussen de file door zou willen rijden, wat dacht je dan van een motorrijbewijs ?

Dankzij Sharmila haar goeie uitleg en vertrouwen geslaagd
Altijd goed geholpen met het rijden en vertrouwen krijgen over de auto beheersing

Justin

Ik heb een goeie ervaring in de lessen gehad bij rijschool City, door de lessen van Nicole leerde ik mijn zelfvertrouwen op te bouwen en kan ik met een ontspannen gevoel kilometers maken. Het was niet altijd makkelijk in dit proces maar ik ben super dankbaar voor de lessen die ik van Nicole heb gehad!

Heel erg bedankt!!

Andrew Berg

Dankzij de duidelijke en goede lessen van Rushan en Suzanna in 1x geslaagd voor het rijexamen! Bedankt Rushan en Suzanna voor de duidelijke uitleg, goede adviezen en geduld waardoor ik nu zelfverzekerd zelf kan auto rijden.

Julianne

Vandaag in een keer mijn rijbewijs kunnen halen door de goede lessen van Burak! Altijd hele fijne en leerzame lessen gehad, door goede begeleiding altijd zelfverzekerd achter het stuur. Ik wil Burak bedanken voor de gezellige en leerzame lessen! 🙂

Mirthe Kamstra

Ik heb mijn rijlessen bij rijschool City als goed ervaren. Het was natuurlijk niet altijd even makkelijk en leuk, maar ik ben erg dankbaar met hoe het is gelopen. Gister ben ik namelijk in 1 keer geslaagd voor mijn praktijkexamen!

Ik wil Peter en Sharmila onwijs bedanken voor de leuke en leerzame lessen. Jullie zijn toppers!

Marvin Oweh

Vandaag ben ik bij de 1e keer gelijk geslaagd voor mijn rijbewijs, dit is mede mogelijk gemaakt door de uitstekende professionele begeleiding bij Rijschool City. Ik wil via deze weg Sharmila Gopal en Peter Bosman ontzettend bedanken voor de begeleiding, hulp en begrip tijdens de lessen. Schakelen was voor mij niet vanzelfsprekend en dan ook nog verkeer om je heen is pittig. Maar door een leuke eerste kennismaking met peter en zijn begeleiding kreeg ik plezier in het rijden. Sharmila die het overnam nam me op haar manier mee de verdieping in waardoor ik klaargestoomd werd voor het afrijden.

Ik raad Rijschool City aan om te gaan lessen ze staan voor je klaar

Thijs Dijkstra

9.6

Beoordeling door 618 klanten
Bekijk onze klantbeoordelingen
Beoordeel ons

Aanbod

Partners

Rijschool City

Rijschool City is een van de weinige rijscholen in Groningen die een rijsimulator beschikbaar heeft voor de autorijlessen. In de virtuele auto kun je op je eigen tempo en zonder risico’s de eerste stappen zetten in je rijopleiding of juist je vertrouwen in je rijvaardigheid terugwinnen.

Contact

Bezoek adres (alleen op afspraak):
Koningsweg 17 B
9731 AN Groningen
T: 0882260222
E: info@rijschoolcity.nl
Motor en bromfiets opstapadres:
Koningsweg 17 D, 9731 AN Groningen (alleen op afspraak)
menu-circlecross-circle