Proefles aanvragen

Motorrijden in Vervelende Weersituaties

Net zoals bij het autorijden zijn er ook vervelende weersituaties die het motorrijden lastiger kunnen maken. Natuurlijk proberen wij je tijdens de motorrijlessen Groningen zoveel mogelijk voor deze situaties voor te bereiden. Er zijn echter een aantal situaties waarin je wel met de auto op weg zou kunnen maar de motor beter zou kunnen laten staan. Daarom is het belangrijk dat je weet wat je in bepaalde situaties op de weg moet doen en dat je kan inzien wanneer het slimmer is om met de auto of het openbaar vervoer te gaan.

Stormwind

Als het buiten stormt kan het slimmer zijn om niet op de motor te stappen. Natuurlijk is de ene storm de andere storm niet, en hoeft het weer in sommige gevallen niet erg vervelend te zijn. Waar je bij storm op moet letten is dat je gewoon rechtop kan blijven staan als je stilstaat. Als je in stilstand al opzij geblazen wordt dan is het niet zo’n slim idee om met de motor weg te gaan. Ook als er de kans is opgegeven dat bomen om zouden kunnen vallen en takken af kunnen breken kan je beter niet op de motor stappen. Eigenlijk is het in dat soort situaties sowieso verstandiger om zo veel mogelijk binnen te blijven, dus dat zou je zelfs als maatstaf kunnen nemen: als het voor voetgangers buiten gevaarlijk is of erg onprettig is dat ook het geval voor motorrijders.

Stormt het, maar niet erg genoeg om binnen te blijven, dan zijn er ook een paar dingen waar je rekening mee kan houden. Probeer je bijvoorbeeld niet schrap te zetten tegen windstoten, maar hou jezelf juist zo slap mogelijk. Zo worden de windstoten niet direct doorgegeven aan de motor. Steek ook je knie aan de kant waar de wind vandaan komt uit en laat deze klapperen. Je been werkt dan een soort van als een zeil waardoor je gewoon recht kan blijven rijden.

Sneeuw

Als je wel eens over sneeuw hebt gefietst kan je je voorstellen hoe vervelend sneeuw op de motor is. De verse sneeuw is geen probleem, omdat dit nog niet zo glad is, maar als er al veel verkeer is geweest en de sneeuw is platgereden dan kan het erg glad zijn en wordt de kans dat je valt ook een stuk groter. Daarom is het ook erg af te raden om met een motor in de sneeuw te gaan rijden. Je zou nou ook niet met je fiets op pad willen in de sneeuw, en het effect van sneeuw is voor een motor eigenlijk hetzelfde.

Kom je toch plots in de sneeuw terecht, dan is het belangrijk dat je erg voorzichtig rijdt. Probeer op één tempo te blijven rijden zodat je niet teveel gas terug hoeft te nemen. Dit is helemaal belangrijk in bochten. Op het moment dat je wilt gaan remmen is de kans nog groter op een val, dus doe dat juist niet. Maak ook geen plotselinge bewegingen, maar verplaatst je voertuig rustig naar de goede richting. Hou ook zo veel mogelijk afstand met voorgangers, zodat jij op tijd kan reageren als je voorganger bijvoorbeeld remt of slipt.

Mist

Ook bij mist is het voorzichtig rijden. In principe kan je dan wel gewoon weg op de motor, tenzij er echt goeie dichte mist is voorspeld. Is dat niet het geval, dan is het gewoon belangrijk dat je voldoende afstand houdt en dat je licht goed werkt. Ook is het belangrijk dat je je vizier goed schoonhoudt, omdat de mistdruppeltjes vaak op het vizier blijven zitten. Daarnaast is het verstandig om een bril of vizier met gele glazen te hebben, omdat je daarmee beter en scherper kan zien in de mist.

Regen

En dan hebben we als laatste nog de regen. Met een motor heb je in ons kikkerlandje nou eenmaal veel kans om natgeregend te worden. Je zou bij de aankoop van je motorpak ervoor kunnen zorgen dat deze goed waterdicht is, en ook nog eens extra regenspullen zoals een regenoverall mee kunnen nemen als je weg gaat met de motor. Zorg er ook voor dat je vizier schoon is, zodat de druppels gemakkelijk weg kunnen vloeien. Let ook op eventuele gladheid. Verder hoeft motorrijden in de regen niet zo’n groot probleem te zijn.

Vraag tijdens je motorrijlessen Groningen ook eens aan je instructeur voor meer tips voor het rijden in bepaalde weersituaties, en wees niet bang om een keer een les te hebben als het regent of als er een beetje wind staat. Zo kun je je alleen maar goed voorbereiden voor als jij straks alleen de weg op gaat.

Fantastisch rijschool! Super dankbaar voor de gezellige en leuke lessen die ik mee maakte met sharmila! Door haar ben ik in 1 keer geslaagd! Rijschool heeft goeie communicatie en ze denken met je mee. Ook een examen route gereden met rushan een collega van sharmila! Super handig dat de rijschool dit voor min wou doen! Heel erg bedankt voor alles 🙂

Dunya Steen

Super fijne lessen gehad bij Sharmila, ze geeft duidelijke uitleg en zegt waar het op staat. Ze heeft mij goed voorbereid op het examen en ook in 1x geslaagd. Het waren hele leuke en gezellige lessen!
Dankjewel Sharmilla.

Marsha Wijkstra

Fantastische rijschool ontzettend goed geholpen door Peter. Ik merkte dat hij erg veel werkervaring heeft. Waardoor de rijlessen van topkwaliteit zijn. Zeker een aanrader!

Sebastiaan Tuininga

Super dankbaar voor de leuke lessen van Peter.
Ik ben altijd erg onzeker maar Peter leerde me dat ik het wel kan en vertrouwen in mezelf moest hebben !
Voor vragen kon ik altijd bij hem terecht zelf in het weekend 🙂
Peter staat altijd in voor een lolletje ik ben jou voor eeuwig dankbaar .
Ook een paar lessen van Ersin gehad en die waren ook super hele leuke vent .
Ik raad deze rijschool zeker aan♡

Kim de jong

Dankzij Sharmila heb ik mijn vertrouwen achter het stuur weer gevonden. Dankzij directe en vriendelijk instructies voelde ik mij weer zeker om te slagen. Enorm bedankt Sharmila en Rijschool City! Het was echt een fijne tijd samen

Calvin de Vink

Geslaagd voor mijn rijbewijs dankzij Sharmila. Zij legde alles goed en stelde mij op mijn gemak. Ook wanneer het wat minder ging kwam ze met een oplossing. En duidelijke uitleg tijdens de rijlessen. Super rijschool!!

Bram Posthumus
9.6
Beoordeling door 700 klanten
Bekijk onze klantbeoordelingen
Beoordeel ons
Aanbod
Partners
Rijschool City
Rijschool City is een van de weinige rijscholen in Groningen die een rijsimulator beschikbaar heeft voor de autorijlessen. In de virtuele auto kun je op je eigen tempo en zonder risico’s de eerste stappen zetten in je rijopleiding of juist je vertrouwen in je rijvaardigheid terugwinnen.
Contact

Bezoek adres (alleen op afspraak):
Koningsweg 17 B
9731 AN Groningen
T: 0882260222 
E: info@rijschoolcity.nl
Motor en bromfiets opstapadres:
Koningsweg 17 D, 9731 AN Groningen (alleen op afspraak)

menu-circlecross-circle