Motorrijden in Vervelende Weersituaties

Net zoals bij het autorijden zijn er ook vervelende weersituaties die het motorrijden lastiger kunnen maken. Natuurlijk proberen wij je tijdens de motorrijlessen Groningen zoveel mogelijk voor deze situaties voor te bereiden. Er zijn echter een aantal situaties waarin je wel met de auto op weg zou kunnen maar de motor beter zou kunnen laten staan. Daarom is het belangrijk dat je weet wat je in bepaalde situaties op de weg moet doen en dat je kan inzien wanneer het slimmer is om met de auto of het openbaar vervoer te gaan.

Stormwind

Als het buiten stormt kan het slimmer zijn om niet op de motor te stappen. Natuurlijk is de ene storm de andere storm niet, en hoeft het weer in sommige gevallen niet erg vervelend te zijn. Waar je bij storm op moet letten is dat je gewoon rechtop kan blijven staan als je stilstaat. Als je in stilstand al opzij geblazen wordt dan is het niet zo’n slim idee om met de motor weg te gaan. Ook als er de kans is opgegeven dat bomen om zouden kunnen vallen en takken af kunnen breken kan je beter niet op de motor stappen. Eigenlijk is het in dat soort situaties sowieso verstandiger om zo veel mogelijk binnen te blijven, dus dat zou je zelfs als maatstaf kunnen nemen: als het voor voetgangers buiten gevaarlijk is of erg onprettig is dat ook het geval voor motorrijders.

Stormt het, maar niet erg genoeg om binnen te blijven, dan zijn er ook een paar dingen waar je rekening mee kan houden. Probeer je bijvoorbeeld niet schrap te zetten tegen windstoten, maar hou jezelf juist zo slap mogelijk. Zo worden de windstoten niet direct doorgegeven aan de motor. Steek ook je knie aan de kant waar de wind vandaan komt uit en laat deze klapperen. Je been werkt dan een soort van als een zeil waardoor je gewoon recht kan blijven rijden.

Sneeuw

Als je wel eens over sneeuw hebt gefietst kan je je voorstellen hoe vervelend sneeuw op de motor is. De verse sneeuw is geen probleem, omdat dit nog niet zo glad is, maar als er al veel verkeer is geweest en de sneeuw is platgereden dan kan het erg glad zijn en wordt de kans dat je valt ook een stuk groter. Daarom is het ook erg af te raden om met een motor in de sneeuw te gaan rijden. Je zou nou ook niet met je fiets op pad willen in de sneeuw, en het effect van sneeuw is voor een motor eigenlijk hetzelfde.

Kom je toch plots in de sneeuw terecht, dan is het belangrijk dat je erg voorzichtig rijdt. Probeer op één tempo te blijven rijden zodat je niet teveel gas terug hoeft te nemen. Dit is helemaal belangrijk in bochten. Op het moment dat je wilt gaan remmen is de kans nog groter op een val, dus doe dat juist niet. Maak ook geen plotselinge bewegingen, maar verplaatst je voertuig rustig naar de goede richting. Hou ook zo veel mogelijk afstand met voorgangers, zodat jij op tijd kan reageren als je voorganger bijvoorbeeld remt of slipt.

Mist

Ook bij mist is het voorzichtig rijden. In principe kan je dan wel gewoon weg op de motor, tenzij er echt goeie dichte mist is voorspeld. Is dat niet het geval, dan is het gewoon belangrijk dat je voldoende afstand houdt en dat je licht goed werkt. Ook is het belangrijk dat je je vizier goed schoonhoudt, omdat de mistdruppeltjes vaak op het vizier blijven zitten. Daarnaast is het verstandig om een bril of vizier met gele glazen te hebben, omdat je daarmee beter en scherper kan zien in de mist.

Regen

En dan hebben we als laatste nog de regen. Met een motor heb je in ons kikkerlandje nou eenmaal veel kans om natgeregend te worden. Je zou bij de aankoop van je motorpak ervoor kunnen zorgen dat deze goed waterdicht is, en ook nog eens extra regenspullen zoals een regenoverall mee kunnen nemen als je weg gaat met de motor. Zorg er ook voor dat je vizier schoon is, zodat de druppels gemakkelijk weg kunnen vloeien. Let ook op eventuele gladheid. Verder hoeft motorrijden in de regen niet zo’n groot probleem te zijn.

Vraag tijdens je motorrijlessen Groningen ook eens aan je instructeur voor meer tips voor het rijden in bepaalde weersituaties, en wees niet bang om een keer een les te hebben als het regent of als er een beetje wind staat. Zo kun je je alleen maar goed voorbereiden voor als jij straks alleen de weg op gaat.

Maak een keuze

Proefles motor

Proefles auto

Proefles automaat

Proefles aanhanger

Maak een keuze

Motorrijbewijs

Wheelie cursus

Coming soon

Verhoogde Rijvaardigheid / Opfriscursus

Coming soon

Coming soon

Motorshop

Maak een keuze

Autorijbewijs

Rijbewijs automaat

Rijsimulator

DRI-VR