Motorrijles Groningen

Autorijden is al leuk, maar motorrijden is misschien nog wel veel gaver! Het is superstoer, en misschien stiekem toch ook een beetje spannend op de goede manier, maar vooral natuurlijk gewoon geweldig. Als het jou wel wat lijkt om tussen de wachtende auto’s in de file door te kunnen rijden, van de frisse buitenlucht te kunnen genieten, en je adrenaline op te pompen, dan zou een motorrijles Groningen wat voor jou zijn.

Verschil met auto

Motorrijden is heel anders dan autorijden, en dit zal je dan ook merken tijdens een motorrijles Groningen. Ten eerste zit je natuurlijk alleen op de motor, en zit er niet iemand op een stoel naast die van jou om je aanwijzingen te geven. In plaats daarvan kan de instructeur jou op afstand via een zendertje aanwijzingen geven. Daarnaast ben je met een kleiner, soepeler voertuig bezig, die je anders bestuurt dan een auto. Je beweegt dan ook anders op de weg op een motor. Kortom, je kan niet zomaar met een motor de weg op als je alleen een autorijbewijs hebt.

Doordat je met een motor anders met het verkeer meerijdt dan met een auto ligt de focus bij motorrijden ook op andere dingen. Dit verschil is goed te zien in de examens die je moet doen voor een motorrijbewijs. Waar je voor een auto een theorie-examen hebt die focust op beide gevaarherkenning én verkeersregels en verkeersinzicht, heb je bij een theorie-examen voor de motor alleen vragen over verkeersregels en verkeersinzicht. Ook heb je niet één praktijkexamen, maar twee praktijkexamens die zich op twee verschillende dingen richten. De eerste die je moet doen is voertuigbeheersing (AVB), en de tweede is verkeersdeelneming (AVD).

Je 1e Motorrijles

Dit zal je ook merken tijdens de motorrijlessen. In de eerste lessen die je krijgt gaat het om voertuigbeheersing. Je kan nou eenmaal niet de weg op zonder dat jij ook daadwerkelijk weet hoe je met een motor moet omgaan. In deze lessen blijf je ook op het oefenterrein van Rijschool City, zodat jij veilig je motor leert kennen. Je wordt een aantal motor oefeningen aangeleerd die je tegelijkertijd leren hoe je met je motor bepaalde bewegingen kunt uitvoeren. Ondanks dat je dit op een oefenterrein doet zijn de oefeningen erg belangrijk voor als jij straks ook daadwerkelijk de weg opgaat.

Als alle oefeningen eenmaal goed gaan mag je de weg op. Hierbij ga je dus de oefeningen ook in de echte praktijk gebruiken, maar nog belangrijker is dat je nu gaat leren hoe je in het verkeer moet deelnemen met een motor en hoe je het gedrag van andere verkeersdeelnemers kunt anticiperen. Tijdens een les kan je vergezeld worden door maximaal één andere leerling, en de instructeur zal achter jullie aan rijden tijdens de rit. Zo leer je hoe je veilig en verantwoordelijk motor kunt rijden.

Beginnen met motorrijles

Je kan er je voordeel mee doen om pas motorrijlessen te nemen als je al je autorijbewijs hebt gehaald. Ondanks dat motorrijden anders is heb je zo toch al de verkeersregels in je hoofd en heb je al ervaring als verkeersdeelnemer. Dit kan dus fijn zijn, maar je mag ook al beginnen met de motorrijlessen als je zeventien bent. Je moet dan wel eerst geslaagd zijn voor een motortheorie-examen. Vanaf je achttiende mag je dan vervolgens de praktijkexamens afleggen.

Als je echter voor je twintigste met motorrijlessen begint ga je met een lichte motor aan de slag, waarmee je je A1 rijbewijs kunt halen. Als je pas na je twintigste motorrijlessen gaat nemen kan je met een middelzware motor aan de slag en je A2 rijbewijs halen. Dit kan ook als je al twee jaar een A1 rijbewijs hebt, al moet je dan nog eens het praktijkexamen verkeersdeelneming doen. Vanaf je vier-en-twintigste, of als je al twee jaar je A2 rijbewijs hebt, mag je met een motor met onbeperkt vermogen gaan rijden en je A rijbewijs halen. Ook hier geldt weer dat als je al een A2 rijbewijs hebt je nogmaals het praktijkexamen verkeersdeelneming moet doen om je A rijbewijs te halen.

Lijkt het je wel wat om met een motor de weg op te gaan? Kom dan vooral lessen bij RijschoolCity Groningen. Zo kun je leren hoe je veilig met een motor de weg op kan terwijl je ook lekker in de buitenlucht kunt ontspannen. Weet je nog niet zeker over motorrijden iets voor jou is? Neem dan vooral een proefles die geheel gratis en vrijblijvend is, zodat jij kan kijken wat je van een motorrijles Groningen vindt.

Maak een keuze

Proefles motor

Proefles auto

Proefles automaat

Proefles aanhanger

Maak een keuze

Motorrijbewijs

Wheelie cursus

Coming soon

Verhoogde Rijvaardigheid / Opfriscursus

Coming soon

Coming soon

Motorshop

Maak een keuze

Autorijbewijs

Rijbewijs automaat

Rijsimulator

DRI-VR