Proefles aanvragen

Vervelende situaties: Door weer en wind

Als je eenmaal je rijbewijs hebt, maar ook tijdens het lessen, kan je nog wel eens in vervelende situaties terecht komen. Zeker met het weer in Nederland kan je nog wel eens met harde wind, behoorlijke regenbuien, mist en sneeuw komen te zitten. Omdat dit niet erg fijn kan zijn om in te rijden, is het handig dat je weet hoe je met deze situaties moet omgaan. Daarom kan het eigenlijk wel fijn zijn als je een keer in zo’n situatie een rijles hebt, maar je kan het weer natuurlijk niet inplannen, dus het zou zo kunnen dat jij je rijbewijs haalt zonder een dergelijke situatie mee te hebben gemaakt. Wat doe je dan?

Harde wind

Bij harde wind wil je bij het in- en uitstappen de autodeur goed vasthouden, zodat deze niet plots ergens tegenaan kan klappen. Bij het rijden moet je twee handen aan het stuur houden, en probeer hoge bruggen, viaducten en open vlaktes te vermijden. Hou genoeg afstand aan alle zijdes, en hou daarnaast ook rekening met vrachtwagens, want deze kunnen extra veel turbulentie veroorzaken.

Let daarnaast ook op fietsers en motorrijders, omdat zij door de harde windvlagen opeens voor je of vlak naast je kunnen rijden, dus haal hun ook met een ruime boog in. Rij het liefst op het midden van de weg, maar als je wat meer ruimte hebt kan je ook aan die kant van de weg rijden waar je de ruimte hebt om eventueel opzij geblazen te worden. Ga dus niet te dicht langs een vangrail of een berm rijden, want voor je het weten ben je van de weg af. Blijf ook goed letten op takken die van bomen afvallen, dakpannen die wegwaaien of andere rondvliegende objecten.

Hevige neerslag

Een harde regenbui kan ervoor zorgen dat je minder zicht hebt. Sowieso wil je je ruitenwissers gebruiken, maar houdt ook rekening met opspattend water van ander verkeer. Houdt de weg in de gaten, zorg voor meer afstand met ander verkeer, en ga niet plots remmen. Bij regen wordt je remweg langer, dus je kan beter rustig en op tijd remmen. Je kan dan ook beter je snelheid wat aanpassen, en ga ook zeker niet inhalen. Ontwijk daarnaast ook grote plassen. Niet alleen zorgt dit voor opspattend water, de plas kan zich ook hebben gevormd in een gat op de weg, en dit kan schade aan je banden en de onderkant van je auto veroorzaken.

Het kan gebeuren dat je auto gaat aquaplanen. Hierbij ligt er zoveel water op het wegdek dat de banden het niet meer kunnen afvoeren en de auto vervolgens als het ware gaat drijven. Hierbij kan je erg slecht sturen. Raak niet in paniek, maar laat het gaspedaal los en ontkoppel. Ga niet een andere kant op sturen, maar blijf rustig kijken waar je naartoe wilt, en ga pas weer gas geven en sturen als de auto weer grip heeft.

Sneeuw

Bij sneeuw is de weg natuurlijk glad, en bij gladheid heb je ook weer een langere remweg. Hou dus meer afstand dan normaal, hou goed zicht op de weg, en ga niet plots remmen. Doe alles zo rustig mogelijk, of het nou het optrekken is of het sturen. Laat in bochten het gaspedaal los in plaats van dat je remt, om zo slippen te voorkomen. Pas daarnaast ook je snelheid aan, zodat je de controle over de auto behoudt.

Merk je dat je toch gaat slippen? Druk eerst de koppeling in voordat je het gas los laat, en blijf kijken en sturen naar waar je naartoe wilt. Blijf vooral rustig, en ga pas weer gas geven als je de controle weer hebt.

Mist

Bij mist heb je minder zicht, dus zorg ervoor dat je de afstand met andere auto’s vergroot, en ga niet in halen. Verminder je snelheid en ga niet abrupt remmen, zodat iemand die achter jou rijdt ook de tijd heeft om te remmen. Bij zicht van minder dan 200 meter mag je de mistlampen voor gebruiken, en bij minder dan 50 meter moet je ook de mistlampen achter gebruiken. Ga echter niet het grootlicht gebruiken, want dit licht weerkaatst op de mist, waardoor je juist jezelf en anderen verblindt.

In alle situaties zien wij graag dat je veilig blijft. Vertrek liever eerder van huis en rij rustig en comfortabel in plaats van dat je gaat haasten en je de kans hebt om de controle over je auto te verliezen. Veiligheid gaat voor alles!

Dankzij Sharmila heb ik mijn vertrouwen achter het stuur weer gevonden. Dankzij directe en vriendelijk instructies voelde ik mij weer zeker om te slagen. Enorm bedankt Sharmila en Rijschool City! Het was echt een fijne tijd samen

Calvin de Vink

Geslaagd voor mijn rijbewijs dankzij Sharmila. Zij legde alles goed en stelde mij op mijn gemak. Ook wanneer het wat minder ging kwam ze met een oplossing. En duidelijke uitleg tijdens de rijlessen. Super rijschool!!

Bram Posthumus

Dankzij de fijne lessen van Peter ben ik in 1x geslaagd!
Peter is een goede en gezellige instructeur die ervoor zorgt dat je goed voorbereid je examen in gaat.
Hij is erg geduldig en geeft prettige uitleg, waar je wat mee kan.
Nogmaals bedankt Peter!

Rozenn Hamon

IN 1 KEER GESLAAGD! Wat ben ik rijschool City dankbaar, en in het bijzonder Peter. Peter, bedankt voor de leuke en leerzame lessen, het was altijd een mooi ritje vol humor maar ook duidelijke instructies ik voelde me altijd op mijn gemak.
Ik wil ook Sharmilla bedanken voor de lessen in het begin en Ersin voor de lessen als Peter op vakantie was. IK BEN ZO BLIJ !!!! 😀

Tjara Tualena

In 1 x geslaagd met alle dank aan Sharmila! Elke les als erg leerzaam ervaren, wanneer ik meer lessen nodig had kwam ze altijd met een oplossing voor mij om toch nog te kunnen lessen ondanks de drukke planning. Hoe ik eerst bang achter het stuur zat heeft zij mij geleerd om zelfverzekerd te rijden en nog veel meer. Een en al echt een goede ervaring gehad! Ook dank naar Harry en Ersin voor een paar enkele lessen. Toppers!!

Nikki Van der klei

Met veel plezier heb ik bij 3 instructeurs - Sharmila, Klaske en Rushan - autorijlessen gevolgd. City kenmerkt zich door een erg meedenkende houding, want toen ik bij de ene instructeur niet meer terecht kon, had ik al meteen een andere om verder te gaan. De instructeurs zijn heel ervaren en hebben snel door wat je aandachtspunten zijn, zodat je gericht daaraan kan werken. Als ik vastliep tijdens het rijden konden ze steeds met de juiste uitleg me toch laten snappen hoe de techniek of een bepaalde verkeerssituatie in elkaar zit. Daardoor ging ik heel ontspannen het examen in. Toppers!

Christiaan Brinkhuis
9.6
Beoordeling door 694 klanten
Bekijk onze klantbeoordelingen
Beoordeel ons
Aanbod
Partners
Rijschool City
Rijschool City is een van de weinige rijscholen in Groningen die een rijsimulator beschikbaar heeft voor de autorijlessen. In de virtuele auto kun je op je eigen tempo en zonder risico’s de eerste stappen zetten in je rijopleiding of juist je vertrouwen in je rijvaardigheid terugwinnen.
Contact

Bezoek adres (alleen op afspraak):
Koningsweg 17 B
9731 AN Groningen
T: 0882260222 
E: info@rijschoolcity.nl
Motor en bromfiets opstapadres:
Koningsweg 17 D, 9731 AN Groningen (alleen op afspraak)

menu-circlecross-circle